CONTRACTAR UN FOTÒGRAF PROFESSIONAL? PER QUÈ?

publicado en: Sin categoría | 0

Aquesta és una pregunta que sovint surt quan es parla de fotografia professional amb qualsevol persona que no s’hi dedica o que ho té com una afició qualsevol com qui té la de col·leccionar xapes de cava o cromos de futbol.

Hi ha situacions on qualsevol mena de fotografia ens servirà, com les que fem amb el mòbil en un moment on no portem la càmera fotogràfica si és que en tenim una o per situacions familiars on no li volem donar tanta importància a la qualitat del record que volem tenir d’aquell moment.

Moltes vegades es tracta de gent que fa de la fotografia la seva afició i en la que ha invertit un munt de calés per tal d’obtenir millors resultats, i la veritat és que hi ha alguns aficionats que superen a molts altres professionals que de fotografia només saben pagar els autònoms i diferenciar una càmera de fotos d’un escalfador d’aigua. Però tant els aficionats que superen professionals com professionals que no en tenen ni idea, no sol ser el més habitual.

Quan convé contractar un professional?

Una ocasió habitual on es dubte si contractar un fotògraf o tirar del «cuñao» que té una bona càmera són les celebracions com les comunions i els casaments.

En aquests casos on ens plantegem tirar d’amics o familiars per les fotos ens hem de plantejar que, si les seves fotos fossin tant bones, no estaria treballant del que treballa, sinó que treballaria de fotògraf, doncs no hi ha millor feina que cobrar per la teva afició, no creieu? I a més, el convideu perquè és un amic i voleu que gaudeixi de la festa o el convideu per tenir fotos gratis? Us agradaria que us convidessin a vosaltres per estalviar-se uns diners enlloc de fer-ho perque volen que participeu de la festa? Tingueu per segur que si està al darrera la càmera, no serà un convidat, sinó un amic o familiar del qui us n’aprofiteu encara que no pugui gaudir de la festa. I, a més, els posareu en un compromís que no paga la pena.

No són pocs els casos on per estalviar-se els diners de contractar a un fotògraf professional, el que hauria de ser un record de qualitat en un moment important de les nostres vides se’n va en orris quan veiem que de totes les fotos que s’han fet, tot just ens agrada mitja imatge perquè la que no està desenfocada, està amb una mala expressió o és una imatge amb una pèssima composició i mesurament de llum. O que s’ha perdut la part important de la cerimònia o s’ha oblidat de fer a foto a aquell familiar tant especial per nosaltres. I aleshores ja es tard per recuperar el record d’un coneixement important a la família.

Molta gent diu que un fotògraf professional és car, però en aquest casos no se n’adonen el que pot costar un mal fotògraf i les seves conseqüències.

Tinc una amiga fotògrafa qui, quan va passar un pressupost de fotos de casament, la parella la va trobar massa cara i va demanar a un amic que els fés les fotos.

Quan van veure les fotos, la núvia va anar, literalment, plorant a aquesta amiga per que li arregles el desgavell de fotos que va obtenir de la cerimonia. Eren insalvables i no va poder fer res, a banda de que per norma general no solem arreglar fotos d’altres fotògrafs.

Aleshores, encara que tard, li va encarregar al menys una sessió de fotos amb el vestit recent sortit de la bugaderia i ella ben pentinada i maquillada. Resultat? Pel preu que li va sortir la «segona sessió» per la que va haver de pagar altre cop maquillatge, perruqueria i bugaderia, per una mica més hagués tingut un record del casament que s’alegraria d’ensenyar als amic i tindria el millor record d’aquell dia.

Que un bon fotògraf és car?

Doncs depèn de com ho mirem.

Per exemple, si mirem el que ens costa el preparatiu d’una comunió ens n’adonarem que potser el fotògraf no és el que mes costa, doncs el vestit, sobre tot si és el d’una nena. costa una bona picusada, i si anem a celebrar-ho a un restaurant, ja podem comptar un cobert mínim de 20 euros per persona. I tant els vestits de qui fa la comunió com el que s’hagi contractat del restaurant només duraran el dia de la festa. L’endemà ja no quedarà res d’allò. El vestit del nen o la nena ja no se’l tornaran a posar, ja sigui perquè no hi haurà cap altre ocasió com perque a aquestes edats creixen que és un content i ja no els va bé res del que tenen a l’armari.

I si parlem d’un casament, afegeix més diners en vestits que molt possiblement no ens tornem a posar i un preu per cobert del restaurant que ens podria tombar d’esquenes. I en aquestes despeses poc es miren límits. Si un vestit de núvia costa a partir de 2.000 euros o més, estem parlant del que farà lluir millor que mai a la núvia, però que només se’l posarà aquell dia i després quedarà a l’armari fins que se’n cansi de veure’l ocupant espai.

Del restaurant poc quedarà si no el record dels convidats que, segurament, en poc temps oblidaran què van menjar aquell dia. Només recordaran quan preciosos anaven els nuvis i sobre tot la núvia, potser l’aperitiu i el ball, però de ben segur que pocs recordaran amb certesa el que van menjar.

I tots aquests diners que costen tant la comunió com un casament poden quedar reflectits en un bon reportatge fotogràfic que ens agradarà ensenyar a tothom i que serà un bon record d’un dels dies més importants de les nostres vides o poden quedar plasmats en unes fotos que no llueixen l’esforç que aquell dia es va fer per a gaudir aquells moments com es mereixen amb qui més estimem.

Podem tenir unes fotografies professionals que llueixin els vestits que no ens tornarem a posar i on es puguin apreciar els detalls que el fan tant especial o podem tenir unes fotografies on la manca de professionalitat de qui fa la foto faci que no poguem estar orgullosos del que ensenyem la família i amistats.

Amb un fotògraf professional tindrem unes imatges que transmetran l’alegria d’aquestes celebracions, l’esforç i il·lusió que s’ha posat en aquell dia. I si tenim en compte que un cop passada la festa el que encara conservarem per tota la vida són les fotos, perquè de tota la resta no en quedarà ja res, ens n’adonarem que un fotògraf professional no és car sinó costós, doncs és un esforç que paga molt la pena de fer per poder tenir el millor record durant tota la vida.

Algú va dir «qui diu que un professional és car, no sap el que pot costar un treball mal fet».

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *